Sivut

Translate

lauantai 14. joulukuuta 2013

Etusivu

TERVETULOA KOLARILAISEN MUINAISTOIMISTON PLOKIIN

Muinaistoimiston plokia kirjoitetaan Kolarin Äkäsjokisuulla. Jo viime vuosituhannen lopulla Tornionlaakson maakuntamuseo oli kerännyt arkeologiporukan, jossa kunkin tehtävänä oli kaavailla parhaiten tuntemaansa jokilaakson kuntaan muinaismuistojen sijainteihin perustuvia, retkeilyyn soveltuvia reitistöjä.  Yhtenä rahoittajana tälle suunnittelulle taisi olla Tornionlaakson neuvosto. Suunnitelmat liittyivät luonto- ja kulttuurimatkailuhankkeisiin, joita oli tuolloin runsaasti vireillä. Tunturi-Lapissa haluttiin erityisesti kehittää paitsioon jäänyttä kesämatkailua. Tietääkseni nämä suunnitelmat jäivät pöytälaatikoihin.  

Tarkoituksena on nostaa esille Kolarin alueelta valikoituja muinaisjäännöskohteita, joilla voisi olla kulttuurimatkailu- ja nähtävyyspotentiaalia. Tietysti muinaisjäännökset useimmiten kiehtovat mielikuvituksiamme, mutta esiteltävien kohteiden tulisi olla melko helposti saavutettavia, kohtalaisen näyttäviä, eri ikäisiä, sekä tyypillisiä että poikkeuksellisia kunnan muinaismaisemassa.  Lisäksi kohteet voisivat hyvin soveltua geokätköjen paikoiksi. Kommenttisivuilla lukijatkin voivat ehdottaa kohteita!  

Arkeologisia löytöpaikkoja esitellään ensisijaisesti niistä tuotettujen kenttätutkimusaineistojen, kuten tarkastusten, inventointien ja koekaivaustulosten pohjalta. Tavoitteena voidaan pitää lopulta sitä, että valittu kohde saatetaan lakisääteisen muinaisjäännöshoidon piiriin. Tämä tarkoittaisi kohteen kyltitystä, opastusta ja jatkuvaa maisemanhoitoa, jota toteuttaisi jokin määrätty taho, esim. kunta (museo/kulttuuritoimi) tai kotiseutu- tai kyläyhdistys jne.  Kuntaan voidaan luoda tällainen hoidettujen nimikkojäännösten verkosto, jonka ei kuitenkaan tarvitse olla aivan yhtä tiheä kuin 1990-luvun lopulla ehdotetut reitistöt.

Terv. Hilkka Oksala 15.11.2013
Kolarin muinaisasiain toimistolla 


 
Ancylus-järven rantavyöhykettä noin 10 000 vuoden 
                  takaa Äkäsjokisuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti